برنج پس از گندم پر تقاضاترین عنصر خانواده غلات است. برنج در سفره‌های ایرانیان جایگاه ویژه‌ای دارد و اگر به صورت چلو دم شود یک مکمل برای تمامی خورشت‌ها است و اگر بصورت پلو همراه با لوبیا (لوبیا پلو)، هویج (شیرین پلو)، گوجه (کته)، کلم (کلم پلو)، عدس (عدس پلو) و ... پخت شود چلوی حاصل یک غذای کامل است.

عکس برنج

مراحل کشت برنج

با اینکه ایران یک کشور 4 فصل است و تقریبا امکان کشت تمامی غلات، صیفی‌ها، سبزیجات، و میوه‌ها را دارد. به علت عدم حمایت دولت از بخش کشاورزی و نبود ساماندهی محصولات کشاورزی و باغی تولید داخل کشاورزان و باغداران خود بنا بر آزمون و خطا کشت یک محصول خاص را می‌آزمایند و در صورتی که نتیجه حاصل مثبت باشد آن کشت تکرار می‌شود.

برنج یکی از محصولات کشاورزی پرمصرف در داخل و خارج از کشور است. این محصول آبدوست در گذشته تنها در استان‌های پر بارش شمال ایران کشت می‌شد. اما با توجه به برخی از ویژگی‌هایی که دارد اکنون در بیشتر استان‌ها کشت می‌شود.

علت کاشت برنج در لرستان

مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی استان لرستان اعلام کرد بیشترین سطح زیر کشت برنج در این استان مربوط به شهرستان دورود است.

کاشت برنج با دستگاه نشاکار در دورود

تا چند سال پیش کشت برنج توسط زنان و مردان نشاکار عزیز صورت می‌گرفت که با توجه به اینکه نشا برنج درون گل انجام می‌شود؛ مشقت زیادی برای این عزیزان داشت. شالیزارهای دورود نسبت به شمال ایران عمیق‌تر است و زحمت نشاکاری دستی دو چندان می‌شد. همچنین کشاورزان متحمل هزینه خیلی بیشتری می‌شدند. با ورود دستگاه نشاکار کشاورزان درودی از کشت مکانیزه برنج استقبال کردند. همانطور که در ویدئو مشاهده می‌کنید کشت برنج در شالیزارهای برنج آریا نیز با دستگاه نشاکار انجام می‌شود.

سم پاشی شالیزار برنج آریا با پهباد

یکی از مهم‌ترین کارها در مرحله داشت برنج سمپاشی برای از بین بردن علف‌های هرز و آفات شالیزار است.

هیجان انگیزترین بخش کشاورزی هنگام برداشت برنج است. برداشت برنج برای زمین‌های با وسعت کم با دست انجام می‌شود. شالیزارهای وسیع با دستگاه دروگر برنج یا همان کمباین برنج انجام می‌شود. کمباین‌ها کار برداشت را بسیار ساده و سریع ساخته‌اند.

فصل برداشت در شالیزار برنج آریا

برداشت برنج آریا به صورت مکانیزه و با دستگاه دروگر

۱۰ تولید کننده بزرگ برنج جهان

در حال حاضر چین با تولید ۱۴۷ میلیون تن برنج در سال پیش بزرگترین تولید کننده برنج جهان و هند، اندونزی، ویتنام، تایلند، میانمار، فیلیپین، ژاپن، برزیل، و پاکستان به ترتیب در رده‌های بعدی قرار دارد. همچنین ویتنام، فیلیپین، چین، ژاپن، اندونزی و پرتغال زیباترین شالیزارهای پلکانی جهان را دارند این شالیزارها به جاذبه‌های گردشگری این کشورها تبدیل شده است

شالیزار یک جاذبه گرشگری جهانی
عکس شالیزارهای دورود
شالیکارهای خانم

جایگاه ایران در تولید برنج جهان

ایران با تولید 2 میلیون تن برنج در سال 2023 در رتبه ۲۸ امین کشور تولید کننده برنج دنیا قرار دارد. پیش بینی‌ها از کاهش تولید برنج ایرانی در سال ۲۰۲4 به ۱.۹ میلیون تن خبر داده است.

عکس برنج دم کشیده و تزیین شده آریا

بزرگترین مصرف کننده‌های برنج جهان

چین بزرگترین مصرف کننده‌ی برنج جهان و پرتغال بزرگترین مصرف کننده برنج اروپاست.

میانمار و بنگلادش با مصرف هر نفر حدود ۱۸۰ کیلوگرم برنج در سال بیشترین سرانه مصرف برنج در آسیا را دارند.

سرانه مصرف برنج در ایران به ازای هر نفر ۶۷ کیلو گرم است که در جایگاه سیزدهمین کشور پرمصرف جهان قرار دارد. ۷۰ درصد برنج مصرفی در داخل کشور تولید می‌شود و ۳۰ درصد دیگر نیز از طریق واردات تامین می‌شود. عمده واردات از کشور هند است و بخشی از آن هم از پاکستان، تایلند، ترکیه و عراق تامین می‌شود.متن سربرگ خود را وارد کنید