شپشک برنج
تمامی برنجها اگر در شرایط مناسب نگهداری نشوند دچار شپشک میشوند برنج دورود نیز از این قاعده مستثنی نیست. اگر محیط مناسب برای نگهداری برنج ندارید و دچار شپشک شد راهکارهای زیر میتواند کارگشا باشد.
برنجی که مواد افزودنی ندارد اگر در شرایط مناسب نگهداری نشود محیط خوبی برای رشد و تکثیر حشره برنج یا به اصطلاح عامیانه جوجوی برنج خواهد شد.
انواع حشره برنج
حشره برنج به صورتهای مختلفی ایجاد میشود شپشک و کرم نوع مرسوم آن است برنجی که به کرم برنج مبتلا میشود بعد از مدتی پر از پروانه برنج میشود.
شپشک یا weevil موجودی بسیار ریز است که خرطوم دارد و به رنگ قهوهای مایل به سرخ و گاهی سیاهرنگ است.
شپشک برنج هیچ خطری برای سلامتی انسان نداشته و اگر نادانسته برنج شپشک زده را مصرف کردهاید به علت مصرف آن بیمار نخواهید شد.
عارضه شپشک برای شما پودر کردن دانههای برنج است. آسیب جوجوی برنج روانی است و برای افراد چندش برانگیز و ناخوشایند است. حشره برنج پرواز میکند بنابراین پخش شدن شپشک برنج در خانه بسیار طبیعی است.
به علت نداشتن شرایط مساعد برای نگهداری برنج دچار شپشک شود برای برطرف کردن شپشک روشهایی وجود دارد که در زیر به برخی از آنها اشاره میشود:
- از آنجا که شپشک برنج بال دارد اگر برنج شپشک زده را در معرض آفتاب قرار دهید پرواز کرده و از آن خارج میشوند! عیب این روش این است که برنج خرد خواهد شد.
- برنج را در محیط سرد مانند فریزر قرار دهید تا جوجوی برنج بمیرد و سپس آن را بشویید جوجوها سبک هستند و به سطح آب میآیند. عیب این روش اینست که اگر حجم برنج بالا باشد این روش امکانپذیر نیست.
- برنج را در سایه به مدت ۲۴ ساعت پهن کنید تا شپشک از آن جدا شود. عیب این روش اینست که برنج کامل پاک نخواهد شد.
- برنج را الک کنید! الک باید دارای سوراخهای ریز باشد تا برنج از آن عبور نکند. اگر حجم برنج خیلی بالاست و امکان الک دستی وجود ندارد برنج را به کارخانه برده تا آن را الک کند این روش بهترین روش برای زدودن شپشک است.
- قرص برنج نیز یک راهکار خطرناک برای از بین بردن حشره برنج است. قرص برنج بشدت کشنده است و استفاده از آن توصیه نمیشود. در محیط انبار در صورتیکه در تماس مستقیم با برنج نباشد میتواند استفاده شود.
2 پاسخ
امسال ما هرچی میخریدیم از نخود و لوبیا و عدس و جو و برنج و … همه شپشک میزد و چندبار خونمون پر از شپشک شد! 🙁
متاسفانه تغییر اقلیم و کاهش سطح بارندگی و خصوصا نباریدن برف یکی از علتهای افزایش میزان آفتهاست